Materials sobre fonts de generació d'energia elèctrica, útils per les PAUs. Segon de Batxillerat

Per acabar, afegeixo les dades de producció elèctrica peninsular espanyola de l'any 2019. La gràfica rellevant és la segona (la primera gràfica parla de capacitat instal·lada, que no ens interessa).
Fixeu-vos que el gas natural és la primera font (20,1% de "cicle combinat" + 11,8% de la "cogeneració"), amb nuclear i eòlica pràcticament igualades en segon lloc (22% / 20,9%). Després venen la hidràulica (9,7%), la fotovoltaica (3,5%) i la termosolar (=electricitat produïda a partir del calor solar) (2%), totes renovables al igual que la eòlica. A més, des de  finals de 2019, la fotovoltaica peninsular està coneixent un creixement espectacular que multiplicarà la seva producción en 2020-21. Avui, juny 2020, carbó i petroli s'han deixat pràcticament d'utilitzar a Espanya per la producció d'energia elèctrica.



Els gràfics de generació de energia elèctrica a temps real permeten veure quines fonts de generació están produint electricitat avui mateix i en cada moment. Tots els gráfics pemeten triar un altre dia qualsevol o un periode de temps més ampli. Són gas natural ("cicles combinats"), nuclear, solar  (fotovoltaica i termoelèctrica), eòlica (on shore-tierra, off shore-mar), hidroelèctrica, bombeig (també  hidrolèctrica, però amb aigua prèviament bombejada; funciona com una pila), carbó (lignit, hulla), etc. Quan es parla de "cogeneració" es electricitat sobrant de fàbriques que atenen la fabricació dels seus productes generant la seva propia electricitat. Generalment ho fan amb gas natural.

Noteu l'espectacular desenvolupament de les renovables a Alemanya, també molt important a Itàlia i Espanya. França va apostar fa moltes dècades per l'energia nuclear i encara el 75 % de la seva energia elèctrica és nuclear, tot i que està reduïnt ràpidament la seva producció: A Itàlia no hi ha nuclears. Alemanya ha tancat la majoria de les seves nuclears i el 2023 tancarà les últimes. Japó té aturades gairebé totes les seves 54 centrals nuclears des de l'accident de Fukushima (2011). Des de fa més de vint anys al món hi ha cada vegada menys centrals nuclears. Actualment es contrueixen molt poques (i triguen deu anys en construir-se)

Noteu que la nuclear produeix sempre el mateix, nit i dia, tot l'any. Triga molt en pujar o baixar, perquè és una mica complicat.
Noteu també que la solar varia molt al llarg del dia, però és molt previsible.
Noteu que l'eòlica produeix molt, però és molt variable.
Noteu que la hidroelèctrica permet regular molt bé la producció, augmentant-la quan fa falta electricitat  i reduïnt-la quan sobra (fins i tot es pot bombejar, per aprofitar-la més tard)
Noteu que les centrals de gas ("cicles combinats") són molt eficients i també ajuden a regular la producció perquè són molt flexibles, pujen i baixen la producció amb molta facilitat. Però el gas que consumeixen és molt car i generen importants emissions de CO2, encara que no tant com el carbó
Noteu que el petroli fa dècades que gairebé no s'utilitza per generar electricitat
Noteu que el carbó (la font més contaminant de totes) està desapareixent als països avançats com a font d'electricitat. Continua sent important a Xina, la Índia i molts països subdesenvolupats.

Avui en dia, en centrals de nova construcció  les fonts més barates són, amb molta diferència, la solar fotovoltaica i l'eòlica terrestre. Amb centrals ja construïdes, el carbó i la nuclear, encara poden arribar a ser més barates que la nova solar i la nova eòlica, però això ja durarà poc. La hidroelèctrica és un cas especial perquè avui en dia hi ha molt pocs emplaçaments disponibles. El gas es sempre més car.

Recollim doncs les gràfiques de producció elèctrica a temps real (ara mateix)  a Espanya, Alemanya, França, Itàlia i Regne Unit.

- Gràfica de la producció elèctrica a temps real (ara mateix)  a Espanya, distribuida per fonts de generación.
- Gràfica de la producció elèctrica a temps real (ara mateix)  a Alemanya, distribuida per fonts de generación.
- Gràfica de la producció elèctrica a temps real (ara mateix)  a França, distribuida per fonts de generación.
Gràfica de la producció elèctrica a temps real (ara mateix)  a Itàlia, distribuida per fonts de generación.
- Gràfica de la producció elèctrica a temps real (ara mateix)  a Regne Unit, distribuida per fonts de generación.


Generació elèctrica a Espanya en maig 2020 i en gener-maig 2020, per fonts de generació. Noteu que de gener a maig el 46,6 % de la generació elèctrica va ser d'origen renovable: eòlica + hidràulica + fotovoltaica + solar tèrmica (= de torre central o de miralls parabòlics) + bombeig (hidràulica bombejada abans)+ altres renovables (biomassa, etc).

Noteu també que, com la nuclear tampoc genera emissions, de gener a maig de 2020 només el 30'8 % de la generació elèctrica a Espanya va generar emissions de CO2. Aquesta evolució cap a les no-emissions s'accentuarà encara més de manera inmediata, perquè hi ha en construcció diverses i gegantines centrals fotovoltaiques (sobre tot a Extremadura i Múrcia) que estarán operatives els pròxims mesos, aquest any o el següent. Hores d'ara, cap central nova eòlica o fotovoltaica rep subvenció de cap tipus.




A continuació, recollim l'evolució dels preus mitjans de les fonts renovables en la última dècada ($/Mwh = cèntims/Kwh). El preu de mercat de la generació elèctrica oscila avui entre els 4,5 - 6 $/ Mwh (=cèntims/Kwh). A les nostres cases, paguem el Kwh a 22 cèntims d'euro, aproximadament